Vad är Bostadsanpassning & hur söker man bidrag?

Lagen om bostadsanpassning syftar till att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet att anpassa sin bostad, så att de kan leva ett självständigt och tryggt liv. Genom bostadsanpassningsbidrag kan man få ekonomiskt stöd för att göra nödvändiga förändringar i sin bostad. Detta kan inkludera installation av ramper, bredare dörröppningar, specialanpassade kök eller badrum och andra åtgärder som förbättrar tillgängligheten och användbarheten av bostaden.

Som sökande har man rättigheter som inkluderar:

  1. Ansökan om bidrag: Du har rätt att ansöka om bostadsanpassningsbidrag hos kommunen där du bor. Ansökan ska innehålla information om de anpassningar du behöver.
  2. Information och rådgivning: Kommunen ska ge information och rådgivning om vilka möjligheter som finns och hur du ansöker om bidrag. Du har rätt att få tydlig och begriplig information om processen.
  3. Beslut inom rimlig tid: Kommunen är skyldig att fatta beslut om din ansökan inom rimlig tid. Om beslutet dröjer, kan du begära att få ett skriftligt motiverat besked om orsaken till förseningen.
  4. Rätt att överklaga: Om du får avslag på din ansökan, har du rätt att överklaga beslutet. Kommunen ska informera dig om hur du går tillväga för att överklaga och inom vilken tidsram det måste ske.
  5. Individuell bedömning: Anpassningsbehoven ska bedömas individuellt utifrån dina specifika behov och förutsättningar.

Det är viktigt att känna till dessa rättigheter för att kunna nyttja lagen om bostadsanpassning på bästa sätt och säkerställa att du får det stöd du behöver.

Att söka bostadsanpassningsbidrag

Om du har ett funktionshinder så har du rätt att genom bidrag få din bostad anpassad efter dina behov. Denna rättighet regleras genom ”Lag (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag”. Syftet med att tillhandahålla dessa lösningar är att du ska kunna bo kvar hemma vilket är till gagn både för dig och samhället.

Produkterna som omfattas av bostadsanpassningsbidragen är sådana som installeras permanent i din bostad. I vårt sortiment finns Bidette, duschkabiner/duschrum, ramper, trösklar, armstöd, stödhandtag med mera. Dessa produkter hanteras av kommunernas arbetsterapeuter och handläggare för bostadsanpassningsbidrag. Produkter som inte monteras fast, utan är flyttbara, betraktas som hjälpmedel och erbjuds främst av hjälpmedelscentralerna.

Nedan redovisar vi den vanliga vägen för att erhålla bostadsanpassningsbidrag.

Du bör ansöka om bostadsanpassningsbidrag i din hemkommun. Leta efter ”Bostadsanpassningsbidrag” på kommunens hemsida och kontakta dem via telefon eller e-post. Kommunen tillhandahåller de handlingar som behövs för ansökan. Genom att kontakta dem kan du också ordna ett besök av en arbetsterapeut som kan bekräfta dina behov. Därefter kontaktar du oss för att få en offert så att du kan ansöka om rätt belopp.

Du behöver lämna in tre dokument för att ansökan skall kunna hanteras:

  1. Ansökan ifylld dig själv eller genom fullmakt
  2. Ett intyg avseende dina behov skriven av arbetsterapeut och/eller läkare
  3. Ett intyg från fastighetsägare att anpassning får utföras om du inte själv äger fastigheten

Skicka in dessa dokument till din hemkommuns handläggare för bostadsanpassningsbidrag. Du kommer senare att få ett skriftligt besked med information om bidraget har beviljats eller inte. Beskedet skickas per post till din adress. Vid ett positivt besked kan du kontakta oss för att utföra installationen. Om beslutet är negativt har du möjlighet att överklaga. Kontakta kommunen för att göra detta. Boverket är tillsynsmyndighet för bostadsanpassningsbidragen.

Rulla till toppen